Vattenfall verlaagt teruglevertarief voor zonnestroom en stimuleert energieopwekking

Vattenfall heeft aangekondigd dat het teruglevertarief voor klanten met zonnepanelen op het dak aanzienlijk zal worden verlaagd. Volgens Cindy Kroon, directeur van Vattenfall, is dit besluit genomen vanwege de druk op de stroomprijzen als gevolg van de groeiende hoeveelheid zonnepanelen op woningen en bedrijfspanden.

Het afgelopen jaar is het aantal zonnepanelen met een indrukwekkende 28 procent gestegen. Tijdens zeer zonnige dagen is er een overschot aan zonne-energie, waardoor de vraag naar stroom lager is dan het aanbod. Dit leidt tot prijsdalingen en in sommige gevallen zelfs negatieve prijzen.

Om tegemoet te komen aan de stijgende energietarieven, heeft Vattenfall het teruglevertarief voor overtollige stroom die aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd vorig jaar verhoogd van 0,07 euro naar 0,168 euro per kilowattuur (kWh). Echter, vanaf 1 augustus zal dit tarief meer dan gehalveerd worden en vastgesteld worden op 0,0760 euro per kWh.

Met deze maatregel hoopt Vattenfall de stimulans voor huishoudens en bedrijven om zelf energie op te wekken te behouden. Het verlagen van het teruglevertarief kan namelijk een negatieve invloed hebben op de terugverdientijd van investeringen in zonnepanelen. Desondanks blijft Vattenfall zich inzetten voor een duurzame toekomst en biedt het diverse mogelijkheden voor klanten om te profiteren van groene energie.