Ook Eneco verhoogt tarieven voor gas én stroom

Het energiebedrijf Eneco heeft besloten om de energietarieven in haar vaste energiecontracten met een looptijd van één en drie jaar te verhogen. Deze tariefsverhoging is voornamelijk het gevolg van stijgende inkoopprijzen.

Stijgende tarieven in de energiesector

Eneco is niet de enige energieleverancier die deze trend volgt. Zowel Vattenfall als Essent hebben eerder al hun tarieven verhoogd. Uit een analyse van energievergelijk.nl blijkt dat vrijwel alle variabele en vaste contracten een stijging van 10 tot 15 procent kennen in zowel de stroom- als gastarieven. Dit is een tegenvaller voor huishoudens die op zoek zijn naar een vast contract voor de komende winter.

Tariefwijziging bij Eneco

Sinds begin juni zijn de elektriciteits- en gastarieven van Eneco gestegen met ongeveer 13 procent. De tarieven bevinden zich net onder de maximale prijs van 40 cent per kilowattuur en 1,45 euro per kubieke meter. Hieronder vind je een overzicht van de tarieven voor Eneco-contracten op 1 juni 2023 en 26 juni 2023:

Eneco-contract Tarieven op 1 juni 2023 Tarieven op 26 juni 2023
1 jaar vast € 0,331 /kWh € 0,373 /kWh
€ 1,232 /m3 € 1,397 /m3
3 jaar vast € 0,338 /kWh € 0,374 /kWh
€ 1,242 /m3 € 1,409 /m3

Deze tarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Wil je weten of er goedkopere tarieven beschikbaar zijn? Raadpleeg dan de energievergelijker.

Stijgende gasprijzen voor de komende winter

Begin juni lag de gasprijs voor de winter van 2024, een belangrijke indicator voor de vaste tarieven van energieleveranciers, nog rond de 40 euro per Megawattuur (MWh). Deze prijs is inmiddels gestegen naar ongeveer 52 euro per MWh, wat een stijging van 30 procent betekent. Energiemaatschappijen moeten elektriciteit en gas voor de komende winter inkopen tegen een hogere prijs dan voorheen, en daarom zijn in bijna alle vaste contracten de tarieven verhoogd.

Het is zorgwekkend dat de energiemarkt in beweging is en niet in het voordeel van huishoudens die nog op zoek zijn naar voordelige aanbiedingen.

Koen Kuijper (Energie-expert)

Geschat termijnbedrag per contract

Benieuwd naar de geschatte energierekening op basis van de huidige prijzen? Ik heb het voor je berekend. Hieronder vind je de voorspelde termijnbedragen in nieuw aangeboden energiecontracten voor een gemiddeld verbruik van 2.479 kWh stroom en 1.169 m3 gas:

Contract Voorspeld termijnbedrag
Dynamisch € 175 – € 200 per maand
Variabel € 205 – € 245 per maand
1 jaar vast € 215 – € 240 per maand
3 jaar vast € 225 – € 240 per maand

Bij het voorspellen van de tarieven voor variabele en dynamische contracten wordt ervan uitgegaan dat de tarieven het komende jaar redelijk stabiel blijven. De vraag is echter hoe realistisch dit is.

Is een dynamisch contract het voordeligst?

Voor de korte termijn lijkt een dynamisch contract in elk geval het meest voordelig. De aangeboden tarieven voor elektriciteit liggen momenteel rond de 28 cent en voor gas rond de 1,05 euro. Het is echter belangrijk om te weten dat deze prijzen sterk afhankelijk zijn van schommelingen in de marktprijzen.